Hazepad - Natuur - Beleving

Hazepad - Natuur - Beleving

Braam (Rubus fructicosis)

NatuurbelevingPosted by M.Verheij Thu, August 09, 2012 23:48:07
Als kind moest ik begin jaren tachtig van mijn vader mee met hem en mijn broers; "bramen plukken". Emmers vol hebben we geplukt, er werd een siroop van gemaakt door mijn vader en moeder, wat we als dessert met yoghurt aten.


Augustus geeft ons elk jaar de Braam (Rubus fructicosis). Een zoete vrucht die een suikergehalte heeft dat nergens anders in de Nederlandse natuur zo te vinden is als in de Braam. Een wonderlijke 'stoere' plant...Naast het gebruik van de bes, is er een andere toepassing voor de jonge loten. Afgesneden en gekookt hebben ze in de verte iets weg van de smaak van artisjokken.De Braam is een sterke plant die zich makkelijk uitbreid. Een jonge loot kan ondergronds raken en zich er 'verwortelen' om enkele decimeters verder op te duiken uit de grond. Een echte woekeraar.De plant is tevens bruikbaar op pijnlijke plekken. Leg jonge, verse bladeren op de pijnlijke plek als een soort kompres.

Rust & Natuur

NatuurbelevingPosted by M.Verheij Mon, July 25, 2011 22:38:07
Laat alle nare gedachten thuis en geniet. Onderweg in de natuur. Rustig lopen, we staan stil bij dieren, verhalen en getijden. We pakken een verrekijker, een kaart en kompas. We eten wat, voorspellen het weer, terwijl we oriënteren en observeren. De natuur wordt ervaren, gevoeld en beleefd in alle seizoenen.Langs akkers, door ruigten en graslanden, we geven onze ogen de tijd. Identificatie van planten door te kijken, voelen, ruiken en proeven. Wat kunnen planten als brandnetel of paardenbloem voor je betekenen? Wat is eigenlijk allemaal onkruid?Wat is eetbaar en hoe bereid ik het? Wat is nog handig of bruikbaar? Leer verschillend praktisch gebruik en toepassing van minstens 5 planten. Vuur geeft mensen al duizenden jaren kookhitte, warmte, licht, veiligheid en een goede sfeer.Leer een verantwoord praktisch vuur te maken op een manier die je nog niet kent. Bereidt je voor op een goed verloop, wat is je tondel, waar is het brandhout? Vuur maken is een hele kunst; loep of lucifers, vuursteen en staal, vuurboor en frictie. Er zijn beperkingen maar ook veel mogelijkheden. Let op het kleinste detail tijdens het oefenen... Je blijft toch wel overnachten buiten?
Natuurbeleving geeft mensen het gevoel er even uit te zijn geweest en er ook iets van op gestoken te hebben.

Voor informatie : hazepad@gmail.com