"HAZEPAD"

www.hazepad.eu

nieuws, achtergrond, links, tips, aankondigingen, reportages

Zelfverdediging

tipsPosted by M.Verheij Fri, October 01, 2010 18:44

Zelfverdediging roept altijd vragen op. Dit, terwijl de meeste mensen 'hapklare brokken willen'; wanneer je dit overkomt, doe je dat... Een cursus zou 'zelfvertrouwen' moeten kweken en hiermee is de zaak opgelost. En zo heb ik een filmpje gemaakt (met dank aan Didrik, Paul, Patroclos, Bas, Erwin en Cindy):

"Werkt het zo?" Of moeten we verder denken, en blijven vragen? In welke situatie doe ik wat? En zo, zijn er wel standaard situaties? Of moeten we ons overal situationeel gepast opstellen? En zouden we risico's wel kunnen beperken maar niet uitsluiten? Dit zijn allemaal vragen die het concept 'veiligheid' oproepen. Hoeveel wil ik inleveren door angst omwille van veiligheid? Is veiligheid te garanderen?

Zelfverdediging is een issue. Het is een recht. Het is jezelf redden. Het is verder kijken dan je neus lang is. Het is een relaxte alertheid. Een inventiviteit die je laat zoeken naar uitwegen waar anderen ze misschien nooit zullen zien. Gevoel? Luister je wel eens naar je gevoel? Als je ergens binnenkomt of over straat loopt wat voor gevoel krijg je van andere mensen? Nog belangrijker; wat voor gevoel straal je zelf uit? Geeft het een opening of een aanleiding voor iemand om iets 'te zoeken' ("had je wat?"). Had je er rekening mee gehouden? En wat als de dingen blijven veranderen? Kan jij het ook, blijven veranderen?

Zelfverdediging... Het roept vragen op. Denkwijzen, gevoelens en verstandige praat. Risicobeperkend, de-escalerend, gepast en rechtvaardig, barmhartig. Het blijft gepraat. En liefde, vergeet liefde niet. Je gevoel en je hart bepalen veel, het is je houding, je uitstraling. Honden pikken dit makkelijker op dan wij. Kijk eens naar "the Dogwhisperer - Cesar Millan" bijvoorbeeld.