"HAZEPAD"

www.hazepad.eu

nieuws, achtergrond, links, tips, aankondigingen, reportages

Atarashii Shodan

nieuwsPosted by M.Verheij Fri, October 01, 2010 19:09

Zaterdag 25 september 2010 werd Mark Stoutjesdijk na een hele dag oefenen in Gyokkoryu, Shodan in Bujinkan Budo Taijutsu, lokatie Beatrixpark in Schiedam.

Mark begon in Bujinkan in de jaren '90 in het oosten van het land, en beoefende het een aantal jaar. Mark ging naar de Taikai, en zag Hatsumi-sensei, in Duitsland in 1995. Hij liet Bujinkan erna los maar pikte het weer op in 2008 toen hij bij in de Bujinkan Usagi Dojo kwam.

Zijn ervaring, ook eerder nog met Karate, leek hem een achterstand te bezorgen. Een mentale gerichtheid (denken) kan daarbij nog worden opgeteld. Gesprekken over "links en rechts, hoe wel en hoe niet" waren vroeger gewoon maar werden minder en minder... Het bewegen werd belangrijk.

Mark kreeg het gevoel van Bujinkan, raakte besmet en maakte de sprong. Hij zette door en bewees hierbij te beschikken over NIN, ofwel gewoon doorgaan, 'no matter what'. Het is een soort verliefdheid.

Toen hij van mij de mail kreeg dat hij zich voor kon gaan bereiden op Gyokkoryu, reageerde hij humoristisch dat ik er zeker een jaartje naast zat. Maar nee, het werd echt dit jaar! Vanaf dat moment heeft Mark zich ingezet op Gyokkoryu zich eigen te maken. Hij bekeek DVD's en las de aantekeningen van degenen die hem voor gingen (o.a. Paul).

Elke week kwam hij trouw om onderricht te krijgen in Gyokkoryu. De laatste weken waren zelfs moeilijk: "welke kata hebben we nog niet zo gedaan?" Gyokkoryu werd een gegeven. En zo kwam er aan de Kyu-carriere van Mark een eind, op die zaterdag. Nu is hij van het "beginnend nivo" - Shodan; een zwarte band! Naast: Wim (1998), Richard (1998), Manfred (2001), William (2001), Didrik (2004), Jon (2006), Karl (2007) en Paul (2008); is er weer een Yudansha door toedoen van Marco bij: Mark! (2010)! Ganbatte Kudasai!