"HAZEPAD"

www.hazepad.eu

nieuws, achtergrond, links, tips, aankondigingen, reportages

IJsland Bezoek

reportagesPosted by M.Verheij Fri, October 01, 2010 18:18

April dit jaar schreef ik dat ik IJsland graag zou willen bezoeken. Een magisch land met een rijke geschiedenis en een apart volk, met een eigen taal. Ik las al "Egil's Saga" en "Njal's Saga", die me enig inzicht gaven in de geschiedenis. Een spannende reis en een gevoel van avontuur werden werkelijkheid.

Vanaf Rotterdam airport vertrokken, om 1 uur 's nachts aangekomen, en het was nog steeds licht! Met Didrik en zijn vader gereden naar het huis van Jon. Hier aangekomen 4 uur slaap gekregen, zoals ook de twee nachten erna.

De Bujinkan Grimnir Dojo kreeg elke dag een portie taijutsu. 'S avonds op vrijdag was Jon alleen aan de beurt voor wat Kotoryu. Op zaterdag was er een mix van verschillende ryu met de hele groep: Op zondag werd buiten geoefend (bojutsu - tori, zwaard - uke, en boomklimmen!).

Getuige zijn van een huwelijk overkomt me ook niet elke dag. Helga ging trouwen en het gebeuren gaf me een inkijkje in de samenleving en de cultuur. 'S avonds eerst naar een metal concert met Diddi waar ik lekker stond te swingen en wederom een welkome injectie kreeg in de plaatselijke cultuur, onder andere door het vrouwelijk schoon.

Met het heldere licht in de nacht uitgaan. Aan de deur van een gelegenheid stond Hjalti als uitsmijter die ik grappig kon verrassen, hij was in Rotterdam in 2008. Ik at de kenmerkende hotdogs bij de bekende stand. Op dat moment was de voetbalwedstrijd Brazilie/Nederland bezig, die ik bij de hotdog-stand zag eindigen.

Ook zag ik de indrukwekkende Hallgrimskirkja, een oude walvisvaarder met recente vangst langst het schip en interessante planten overal (bv. veel paardebloem). Met Diddi een bezoek gebracht aan de tuin van een museum waar Diddi vroeger in de buurt woonde. Hij speelde er als kind en het was fascinerend te zien hoeveel het hem had beinvloed.

Op zondagochtend werd een bezoek gebracht aan de natuur:waar ik uit een beekje het vers toestromende heldere zachte water dronk. Kristofers vertelde veel over planten, belevenissen en geschiedenis. Erna weer snel richting Reykjavik voor een Bujinkan Bojutsu boefening in een prachtig park:

Ik heb een kort verblijf gehad maar een schat aan indrukken en niet alleen als tourist! Prachtige mensen in een prachtig land dat ik iedereen kan aanraden. Ik hoop er snel weer terug te gaan!

Nadat ik thuiskwam begon ik met passie te lezen in "Gisli's Saga" en "Grettir's Saga". Ik voel me verbonden met de mensen op IJsland. Ik leer er veel van.