"HAZEPAD"

Bujinkan Introducees!nieuws

Posted by M.Verheij Thu, September 08, 2011 01:16

Bujinkan: een Japanse vechtkunst met meer, veel meer...

Wie voor het eerst komt doet natuurlijk meteen mee! Het is goed Bujinkan gelijk zelf te 'proeven', het heeft een bijzondere smaak en wie weet bevalt het je.

Probeer eens 'jezelf over te geven', 'natuurlijk te bewegen', 'geen kracht te gebruiken', je bewust worden van hoe je beweegt. Hoe vertaalt "ninjutsu" zich naar zelfverdediging? Kan je met een wapen overweg? We beginnen met over de grond rollen. Dan kan je al beslissen of je het durft of niet. Het kan spannend zijn, veiligheid staat echter voorop! Leer in vertrouwde sfeer vechtvormen die je verrassend meer over het leven zullen leren, dan je zal denken!

Blog image
Elke maandagavond kan je komen proberen. Introducees welkom!

Mail voor meer informatie Marco op hazepad@gmail.com of bel 010-2459533

Atarashii Shodannieuws

Posted by M.Verheij Fri, October 01, 2010 19:09

Zaterdag 25 september 2010 werd Mark Stoutjesdijk na een hele dag oefenen in Gyokkoryu, Shodan in Bujinkan Budo Taijutsu, lokatie Beatrixpark in Schiedam.

Mark begon in Bujinkan in de jaren '90 in het oosten van het land, en beoefende het een aantal jaar. Mark ging naar de Taikai, en zag Hatsumi-sensei, in Duitsland in 1995. Hij liet Bujinkan erna los maar pikte het weer op in 2008 toen hij bij in de Bujinkan Usagi Dojo kwam.

Zijn ervaring, ook eerder nog met Karate, leek hem een achterstand te bezorgen. Een mentale gerichtheid (denken) kan daarbij nog worden opgeteld. Gesprekken over "links en rechts, hoe wel en hoe niet" waren vroeger gewoon maar werden minder en minder... Het bewegen werd belangrijk.

Mark kreeg het gevoel van Bujinkan, raakte besmet en maakte de sprong. Hij zette door en bewees hierbij te beschikken over NIN, ofwel gewoon doorgaan, 'no matter what'. Het is een soort verliefdheid.

Toen hij van mij de mail kreeg dat hij zich voor kon gaan bereiden op Gyokkoryu, reageerde hij humoristisch dat ik er zeker een jaartje naast zat. Maar nee, het werd echt dit jaar! Vanaf dat moment heeft Mark zich ingezet op Gyokkoryu zich eigen te maken. Hij bekeek DVD's en las de aantekeningen van degenen die hem voor gingen (o.a. Paul).

Elke week kwam hij trouw om onderricht te krijgen in Gyokkoryu. De laatste weken waren zelfs moeilijk: "welke kata hebben we nog niet zo gedaan?" Gyokkoryu werd een gegeven. En zo kwam er aan de Kyu-carriere van Mark een eind, op die zaterdag. Nu is hij van het "beginnend nivo" - Shodan; een zwarte band! Naast: Wim (1998), Richard (1998), Manfred (2001), William (2001), Didrik (2004), Jon (2006), Karl (2007) en Paul (2008); is er weer een Yudansha door toedoen van Marco bij: Mark! (2010)! Ganbatte Kudasai!

Blog image

Your mobile does not support playing flash video.

Zelfverdedigingtips

Posted by M.Verheij Fri, October 01, 2010 18:44

Zelfverdediging roept altijd vragen op. Dit, terwijl de meeste mensen 'hapklare brokken willen'; wanneer je dit overkomt, doe je dat... Een cursus zou 'zelfvertrouwen' moeten kweken en hiermee is de zaak opgelost. En zo heb ik een filmpje gemaakt (met dank aan Didrik, Paul, Patroclos, Bas, Erwin en Cindy):

"Werkt het zo?" Of moeten we verder denken, en blijven vragen? In welke situatie doe ik wat? En zo, zijn er wel standaard situaties? Of moeten we ons overal situationeel gepast opstellen? En zouden we risico's wel kunnen beperken maar niet uitsluiten? Dit zijn allemaal vragen die het concept 'veiligheid' oproepen. Hoeveel wil ik inleveren door angst omwille van veiligheid? Is veiligheid te garanderen?

Zelfverdediging is een issue. Het is een recht. Het is jezelf redden. Het is verder kijken dan je neus lang is. Het is een relaxte alertheid. Een inventiviteit die je laat zoeken naar uitwegen waar anderen ze misschien nooit zullen zien. Gevoel? Luister je wel eens naar je gevoel? Als je ergens binnenkomt of over straat loopt wat voor gevoel krijg je van andere mensen? Nog belangrijker; wat voor gevoel straal je zelf uit? Geeft het een opening of een aanleiding voor iemand om iets 'te zoeken' ("had je wat?"). Had je er rekening mee gehouden? En wat als de dingen blijven veranderen? Kan jij het ook, blijven veranderen?

Blog image

Zelfverdediging... Het roept vragen op. Denkwijzen, gevoelens en verstandige praat. Risicobeperkend, de-escalerend, gepast en rechtvaardig, barmhartig. Het blijft gepraat. En liefde, vergeet liefde niet. Je gevoel en je hart bepalen veel, het is je houding, je uitstraling. Honden pikken dit makkelijker op dan wij. Kijk eens naar "the Dogwhisperer - Cesar Millan" bijvoorbeeld.

Your mobile does not support playing flash video.

IJsland Bezoekreportages

Posted by M.Verheij Fri, October 01, 2010 18:18

April dit jaar schreef ik dat ik IJsland graag zou willen bezoeken. Een magisch land met een rijke geschiedenis en een apart volk, met een eigen taal. Ik las al "Egil's Saga" en "Njal's Saga", die me enig inzicht gaven in de geschiedenis. Een spannende reis en een gevoel van avontuur werden werkelijkheid.

Vanaf Rotterdam airport vertrokken, om 1 uur 's nachts aangekomen, en het was nog steeds licht! Met Didrik en zijn vader gereden naar het huis van Jon. Hier aangekomen 4 uur slaap gekregen, zoals ook de twee nachten erna.

De Bujinkan Grimnir Dojo kreeg elke dag een portie taijutsu. 'S avonds op vrijdag was Jon alleen aan de beurt voor wat Kotoryu. Op zaterdag was er een mix van verschillende ryu met de hele groep: Op zondag werd buiten geoefend (bojutsu - tori, zwaard - uke, en boomklimmen!).

Getuige zijn van een huwelijk overkomt me ook niet elke dag. Helga ging trouwen en het gebeuren gaf me een inkijkje in de samenleving en de cultuur. 'S avonds eerst naar een metal concert met Diddi waar ik lekker stond te swingen en wederom een welkome injectie kreeg in de plaatselijke cultuur, onder andere door het vrouwelijk schoon.

Met het heldere licht in de nacht uitgaan. Aan de deur van een gelegenheid stond Hjalti als uitsmijter die ik grappig kon verrassen, hij was in Rotterdam in 2008. Ik at de kenmerkende hotdogs bij de bekende stand. Op dat moment was de voetbalwedstrijd Brazilie/Nederland bezig, die ik bij de hotdog-stand zag eindigen.

Ook zag ik de indrukwekkende Hallgrimskirkja, een oude walvisvaarder met recente vangst langst het schip en interessante planten overal (bv. veel paardebloem). Met Diddi een bezoek gebracht aan de tuin van een museum waar Diddi vroeger in de buurt woonde. Hij speelde er als kind en het was fascinerend te zien hoeveel het hem had beinvloed.

Op zondagochtend werd een bezoek gebracht aan de natuur:waar ik uit een beekje het vers toestromende heldere zachte water dronk. Kristofers vertelde veel over planten, belevenissen en geschiedenis. Erna weer snel richting Reykjavik voor een Bujinkan Bojutsu boefening in een prachtig park:

Ik heb een kort verblijf gehad maar een schat aan indrukken en niet alleen als tourist! Prachtige mensen in een prachtig land dat ik iedereen kan aanraden. Ik hoop er snel weer terug te gaan!

Nadat ik thuiskwam begon ik met passie te lezen in "Gisli's Saga" en "Grettir's Saga". Ik voel me verbonden met de mensen op IJsland. Ik leer er veel van.

Your mobile does not support playing flash video.

Bujinkan Grimnir Dojolinks

Posted by M.Verheij Thu, April 08, 2010 14:52

Blog image

Toen er in 2003 een IJslander Bujinkan bij me kwam beoefenen kon ik niet vermoeden dat dit later aan de basis zou liggen van de vorming van een Bujinkan Dojo in IJsland.

Didrik Jon Kristofersson nam in 2004 het Bujinkan mee naar IJsland waar zijn broer Jon Bjarni Baldvinsson, die aan straatvechten en Thaiboksen deed, steeds meer interesse begon te krijgen. Ook hij bracht bezoeken aan de Bujinkan Usagi Dojo in Rotterdam en begon zich steeds meer in Bujinkan te verdiepen. Na een tijdje begon Jon een groepje in Reykjavik dat al snel groeide.

In 2006 behaalde Jon zijn Shodan (zwarte band 1ste Dan) dit was nadat hij voor de eerste keer met een groepje van 4 naar Rotterdam was gekomen. Dit herhaalde zich in 2007 en 2008, elk jaar een kamp in de natuur. Bujinkan beoefening buiten het buitengebeuren om bij Didrik thuis en in de Usagi Dojo. De trips werden volledig benut.

Inmiddels is Jon 2e Dan geworden, zijn grote broer is nu 4e Dan. De Grimnir Dojo is nu al twee maal op de nationale IJslandse televisie te zien geweest. Mijn trots was groot te zien welke vruchten mijn beoefening afwerpt bij anderen. Mijn verbondenheid met IJsland is door de Grimnir Dojo groter geworden. Ik hoop dit jaar het mooie land te mogen bezoeken. Kijk eens op de Grimnir website!

Marco

Het Hazepad Kiezenachtergrond

Posted by M.Verheij Thu, April 08, 2010 14:29

Blog image

Dit is een voetpad. Een pad dat de haas al vaker heeft gelopen. Wanneer hij in gevaar is wijkt hij uit op dit pad, dat voor de haas naar bekende veiliger plekken leidt. Het hazepad kiezen staat als gezegde in verband met lafheid. Het komt voort uit de neiging sterk en zwak, stoer en laf, dom en slim op een hoop te gooien. Wanneer de realiteit bekeken wordt is er meer dan vechten of vluchten. De sterkere partij wil het gevecht wel aan, maar de slimmere partij kan de uitdaging niet aan; deze kiest het hazepad. De lieveheersbeestjes-taktiek van "play dead" is ook een optie, vaak word dit in verband gebracht met het zogenaamde bevriezen. Ook is er het opzoeken van de groep voor veiligheid. Dat is ook een taktiek, bijvoorbeeld zwangere vrouwen hebben eigenlijk niet de vecht-of-vlucht optie, ze zoeken de groep op voor veiligheid. De geschiedenis en biologie leert ons vaak "survival of the fittest", het is alleen waar in de goede vertaling van het woord "fit"; gepast / passend. Dus de situatie bepaald of iemand vecht, bevriest, vlucht, de groep zoekt, of wellicht een ander alternatief of combinatie van het vorige. Het propageren van een gevecht, dat moed en stoerheid uit zou moeten stralen is niet mijn ding. Dan kies ik liever het hazepad. Ik weet dat ik kan kiezen.

Marco

Matsuru.comlinks

Posted by M.Verheij Wed, April 07, 2010 22:00

Blog image

Kijk eens op www.matsuru.com

Hazepad heeft goed contact met Matsuru B.V. voor de aanschaf van o.a. banden, pakken en oefenwapens. Matsuru is een bekend bedrijf in de martial arts wereld, uit de regio Rotterdam die door de jaren heen kwaliteit verkoopt. Mijn eerste spierwitte Karate-Gi in 1985 was van Matsuru! Matsuru biedt kwaliteit voor een redelijke prijs!

Nu is er de mogelijkheid een Matsuru pak of andere artikelen via Hazepad kopen! Voor wie een pak wil of een boken. Het maakt niet uit. Vraag me hier (hazepad@gmail.com) voor meer informatie.


Blog image

9de Dan Bujinkan Budo Taijutsunieuws

Posted by M.Verheij Tue, April 06, 2010 22:52

Blog image

Dinsdag 30 maart was een grote dag in de Bujinkan Usagi Dojo. Alle Kyu-graden werden bevorderd. Die dag kwamen er nieuwe 8e Kyu (Erwin), 7e Kyu (Bas), 4e Kyu (Patroclos) en 2e Kyu (Mark) bij. Mijn twee (meest recente) zwarte banders (Paul, 2e Dan, en Didrik, 4e Dan) waren erbij en gaven goed advies en correcties. Ze hadden beiden een groot aandeel in het testen van de Kyu-graden.

Aan het einde was het de hoogst gegradueerde student in de dojo die het woord nam en mij in het midden deed zitten om zelf een nieuwe graduatie te ontvangen! Hij had een prachtige speech gemaakt over mijn karakteristieken. Er stond onder andere dit:

"On the qualities of Marco as a teacher: 1. knowledge in the field of Bujinkan Budo Taijutsu 2. Expertise in areas outside the field; that yet supplement practise 3. Patience and Tolerance 4. Flexibility 5. Personal connection 6. Insight 7. Will and drive 8. Experience 9. Ability to share the above with anyone who desires."

Het ging verder. Ik hoorde over dat er in Japan persoonlijk over me was gepraat met Hatsumi-sensei die mij onmiddelijk vol verrassing tot 9de Dan maakte! Een ongelofelijk grote stap. Mijn dank is groot!

Blog image

Marco (hierboven in foto uit begintijd: 1986)